DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Ovne

A bunch of blue grapes

Indledning ] - Ovne ] - Mikroovne ]

Warning / AdvarselDe anførte oplysninger er vejledende. Følg altid opskriften samt udstyrets fabrikants vejledning. Se de tilhørende brugsanvisninger.

Kategori:

Notater.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Indledning:

Ovne:

Warning / AdvarselNedenstående oplysninger og tabeller er baseret på et komfur med en el-ovn med el effekt på 2,3 kW, hvor el-ovnen har en volume på 57 liter (ovnrum H x B x D: 296 x 446 x 430), og hvor ovnens effekt som "traditionel ovn" er 2000 W, som "varmluftsovn" 2100 W, som "grill" 2300 W og som "intervalgrill" 2300 W.

Komfur med ovn og magasinskuffe - set forfra

Komfur med ovn og magasinskuffe - set forfra
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Komfur med ovn og magasinskuffe - set fra siden med åben ovndør

Komfur med ovn og magasinskuffe - set fra siden med åben ovndør
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Det kan for eksempel være muligt at vælge imellem følgende funktioner på en el-ovn:

En el-ovns sider, loft og bagvæg kan for eksempel være udført i katalytisk emalje, som forbrænder fedtpartikler ved temperaturer over 200°C. Ovnbunden kan for eksempel være udført i glat og rengøringsvenlig emalje. Ovnlågen kan for eksempel være forsynet med 3 lag koldglas for at give en lavere ydertemperatur, og den bør i dette tilfælde kunne skilles ad for rengøring. Ovnventilen kan for eksempel være placeret bagerst på komfurets overplade.

For en el-ovn, som har en volume på 57 liter, er opvarmningstiden:

Yderligere kan et komfur være forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen, og en sokkel som bør kunne højdejusteres trinløst, så komfuret kan have en arbejdshøjde fra 85 cm til 93,5 cm.

Et komfur bør altid som sikkerhedsudstyr have en tippesikring, som forhindrer, at det kan tippe fremover ved unormal belastning, f.eks. hvis et barn sætter sig på en åben ovnlåge. En tippesikring kan være udformet som et vinkelbeslag, der permanent fastgøres til gulvet tæt inde ved komfurets bagside med en skrue. Efter at komfuret er skubbet på plads, går vinkelbeslagets frie ende gennem en udskæring i komfurets sokkels bagside, og der monteres, efter at magasinskuffen under ovnen er udtaget, en låseskrue med tilhørende møtrik gennem vinkelbeslaget.

Warning / AdvarselTippesikringen af komfuret skal monteres korrekt fastgjort på gulv og komfur efter forskrifterne, og den virker kun, når komfuret er skubbet på plads, og (låse-) skruen med tilhørende møtrik er monteret.

Ovnlågen bør som sikkerhedsudstyr være udstyret med børnesikring, som gør det sværere for børn at åbne ovnlågen.

Warning / AdvarselBørnesikringen af ovnlågen virker kun, når den er tilkoblet. Ofte er børnesikringen frakoblet ved levering.

Et komfurs tilbehør bør mindst bestå af:

Et komfurs ekstra tilbehør kan for eksempel bestå af:

Ved installationen af komfuret oprettes komfuret med vaterpas, som skiftesvis anbringes på overpladens kanter (forkant, sidekanter og bagkant), og komfuret justeres efter forskrifterne, således at overpladen er fuldstændig vandret.

Før et komfur tages i brug for første gang...

Ovnens anvendelse og eksempel på symboler.

Warning / AdvarselLæg aldrig alu-folie, en ovnrist, en bageplade eller en bradepande direkte på ovnbunden. Emaljen kan tage skade på grund af overophedning. Ovnen bliver varm under brug, hold børn under opsyn.

Hver gang man anvender ovnen, skal både funktionsknappen og temperaturknappen indstilles.

Funktionsknappen på en el-ovn kan for eksempel have følgende indstillinger og symboler:

Ovn: Funktionsknap

Ovn: Funktionsknap
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

  "0"    Ovnen er slukket.

Symbol: Traditionel ovnTraditionel ovn.

Symbol: VarmluftVarmluft.

Symbol: GrillGrill.

Symbol: IntervalgrillIntervalgrill.

Temperaturknappen på en el-ovn kan for eksempel have følgende indstillinger og symboler:

  "0"                 Ovnen er slukket.

  50-275°C      Temperaturindstilling.*

  "R"                Renseprogram.

*) Den røde kontrollampe lyser, når ovnen tænder, og slukker når den indstillede temperatur er nået.

Ribber

Ovn: Ribber (nummerering)

Ovn: Ribber (nummerering)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

En ovn er forsynet med ribberPicture / Billede i hver side af ovnrummet beregnet til placering af bageplade, bradepande eller ovnrist.

Ribbe placering: I nedenstående "Indstillingsskemaer" ( Indstillingsskema bagning ] - Indstillingsskema madlavning ] - [ Indstillingsskema stegning ] - Indstillingsskema grillning ] ) er angivet placering, hvor ribbernePicture / Billede er nummereret nedefra og op.

Traditionel ovn

Ovn: Traditionel ovn (varmeafgivelse)

Ovn: Traditionel ovn (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Ovnen har varmelegeme i loft og bund. Varmelegemerne afgiver strålevarme direkte til madvarerne.

Ved tilberedning med traditionel ovn bag og steg på én bageplade ad gangen.

Varmluft

Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)

Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

En blæser bag ovnens varmluftskærm sender luft ud gennem luftkanaler i skærmens sider. Varmelegeme rundt om blæseren varmer luften op. Den varme luft cirkulerer i ovnrummet før den igen bliver suget ind gennem gitteret midt på skærmen.

Ved tilberedning med varmluft kan der tilberedes på to bageplader samtidig. Bagepladerne placeres på ribbePicture / Billede 2 og 5 eller 1 og 4. Temperaturen skal sænkes ved tilberedning med varmluft, den skal være 15-20% lavere end ved traditionel ovn.

Grill

Ovn: Grill (varmeafgivelse)

Ovn: Grill (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Grillvarmelegemet varmer luften op til den indstillede temperatur og holder derefter temperaturen.

Ved tilberedning med grill grillsteg på én ovnrist ad gangen med en bradepande beklædt med alu-folie placeret lige under ovnristen for opsamling af fedtstænk m.m.

Intervalgrill

Ovn: Intervalgrill (varmeafgivelse)

Ovn: Intervalgrill (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Intervalgrill er en kombination mellem varmluft og grill. Varmluftblæseren cirkulerer luften rundt i ovnrummet. Grillvarmelegemet varmer luften op til den indstillede temperatur og holder derefter temperaturen.

Ved tilbedredning med intervalgrill skal temperaturen være 15-20% lavere end ved traditionel ovn. Ved tilberedning med intervalgrill tilberedes på én bageplade.

Bagning/madlavning

Ved temperaturforskelle og/eller ujævn placering af madvarer på bagepladerne kan bagepladerne "slå sig". Dette gælder især ved tilberedning af frossen pizza, pommes frites og lignende.

Tip / TipStik i bløde kager ca. 5 min. før fuld tid, så er der mulighed for at afkorte/forlænge bagetiden. Resultatet kan påvirkes af opskriften, formenes materiale, farve, form og størrelse.

Ved tilberedning i lyse metalforme samt i forme af porcelæn og glas skal formen placeres på en bageplade. Ved tilberedning i mørke metalforme skal formen placeres på ovnristen.

Med traditionel ovn får hele overfladen en ensartet farve.

Med varmluft bliver bagning/madlavning mere rationel, men farven bliver mere ujævn. For at opnå det bedste resultat skal bagværk/madret placeres, så det ikke spærrer for luftstrømmen. Det vil sige, at boller, f.eks. fastelavnsboller, rosinboller eller rosinboller 2, og lignende skal placeres i lige rækker. Aflangt bagværk, som flutes f.eks. mini flutes, stænger f.eks. æble kanelstang, sandkage f.eks. tre-minutters sandkage og lignende, skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlåge.

Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med et højt sukkerindhold, som skal have høj temperatur i kort tid. Således bliver småkager, f.eks. købmandens småkager eller lækre småkager, pænest i traditionel ovn.

Varmluft kan tilberede forskellige retter samtidig, f.eks. forret, hovedret og dessert. Man skal blot være opmærksom på at vælge retter, som skal tilberedes ved samme temperatur.

Intervalgrill er velegnet til gratinering og anden madlavning, som skal have gylden overflade f.eks. flødekartofler, råstegte kartofler og lignende. Intervalgrill er ikke velegnet til bagning.

Indstillingsskema bagning (for en ovn som har en volume på 57 liter)

Indstillingsskema bagning
Bagning Traditionel ovn Varmluft
  RibbePicture / Billede Temp. °C
i ovnen
Min. El
RibbePicture / Billede
Gas-El
RibbePicture / Billede
Temp. °C
i ovnen
Min.
Boller 3 200-225 8-12 2 & 5 1 & 4 170-180 12-15
Grovboller 3 200 15-20 2 & 5 1 & 4 170-180 15-20
Småt gærbrød med fyld 3 200-225 10-12 2 & 5 1 & 4 170-180 10-15
Kringle 3 200-225 10-15 2 & 5 1 & 4 175-185 12-15
Franskbrød 1 180-200 35-40 1 & 4 1 & 4 175-185 40-45
Groft brød 1 200 35-40 1 & 4 1 & 4 160-170 45-50
Rugbrød 1 185-195 85-95 1 & 4 1 & 4 160-165 100-110
Flutes 3 220-225 15-20 2 & 5 1 & 4 175-185 20-25
Bradepandekage 3 175-200 30-60 3 3 160-175 30-60
Formkage 3 175-200 30-40 1 1 & 4 150-165 30-35
Sandkage 1 175 50-60 1 1 160 60-70
Roulade 3 200 10-12 Ikke velegnet
Vandbakkelser 3 200 30-40 2 & 5 1 & 4 160-170 40-45
Småkager 3 160-200 6-15 2 & 5 1 & 4 140-160 10-25
Lagkagebunde 3 200-225 8-12 2 & 5 1 & 4 170-180 15-20
Marengs 3 100 50-60 2 & 5 1 & 4 100 50-60
Marengsbunde 3 100 90-95* 2 & 5 1 & 4 100 90-95*
Kransekage i ringe 4 220 8-12 Ikke velegnet

*) Derefter i slukket ovn 25 minutter.

Indstillingsskemaet er vejledende. Se også afsnittet "Råd og tips ved brug af ovn".

Indstillingsskema madlavning (for en ovn som har en volume på 57 liter)

Indstillingsskema madlavning
Madlavning   Temp. °C i ovnen
  RibbePicture / Billede Min. Traditionel ovn/Gas Varmluft* Intervalgrill
Fisk, kogning 1-2 ** 160-170 150-160 Ikke velegnet
Fisk, stegning 1-2 ** 180-200 170-180 Ikke velegnet
Farsbrød 2-3 45-60 175-200 170-180 170-180
Gratin 1-2 50-60 180-200 165-175 Ikke velegnet
Leverposteg 2 50-60 180-200 165-175 Ikke velegnet
Pizza 3 25-30 200-225 170-180 Ikke velegnet
Tærter 3 25-40 200-225 170-180 Ikke velegnet
Lasagne 3 45-50 200 175 Ikke velegnet
Flødekartofler 3 60-65 200 175 175
Gratinerede retter 3-4 10-25 Ikke velegnet Ikke velegnet 180-200

*) Ved tilberedning på 2 bageplader skal man vælge ribbePicture / Billede 1+4 eller 2+5.

**) Når man steger eller koger fisk i ovnen er tilberedningstiden afhængig af fiskens tykkelse.
Jo tykkere fisk, jo længere tilberedningstid.
Fisken er færdig, når fiskekødet er hvidt og ugennemsigtigt.
Prøv at stikke ved rygbenet med en gaffel. Hvis kødet slipper let, er fisken færdig.

Indstillingsskemaet er vejledende. Se også afsnittet "Råd og tips ved brug af ovn".

Stegning

Ovn: Stegning

Ovn: Stegning
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Hvis ens ovn er velisoleret bevirker det, at der bliver en relativ høj fugtighed i ovnen. Derfor skal der ikke tilsættes vand ved stegning. Hvis man ønsker stegesky til sovs, så læg stegen i et ovnfast fad der passer til stegen, og hæld max. 5 dl vand ved. Der skal ikke tilsættes yderligere vand under tilberedningen.

Environment / MiljøHvis man bruger for meget vand i en velisoleret ovn, vil der dannes kondensvand, som kan løbe ud på gulvet, og man bruger unødig meget energi.

Traditionel ovn, varmluft og intervalgrill er velegnet til stegning. Intervalgrill er især velegnet til stegning af ting, som skal have sprød overflade som kylling, f.eks. kyllingebrystfilet (stegt), flæskesteg, f.eks. flæskesteg med sprød svær, lammekølle og lignende. Ved brug af varmluft og intervalgrill skal man dog være opmærksom på, at ovnrummet vil blive kraftigere tilsmudset på grund af den cirkulerende luft, som hvirvler fedtstænk rundt i ovnrummet.

Tip / TipHvis man ønsker at bruge stegepose, så klip det ene hjørne af, inden stegeposen anbringes i ovnen. Derved undgår man at brænde sig på varm damp, når man åbner posen.

Brug af stegetermometer

Ovn: Brug af stegetermometer

Ovn: Brug af stegetermometer
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Ved brug af intervalgrill må der ikke samtidig anvendes elektronisk stegetermometer, da varmen fra grillen kan få ledningen til at smelte.

For at opnå det bedste resultat skal spidsen af stegetermometeret være i den tykkeste del af stegen. Spidsen må ikke støde mod fedt eller knogler, da termometeret ellers vil vise forkert. Hele stegespydet skal være inde i kødet, da ovnvarmen påvirker termometeret. Når den ønskede temperatur er nået, tages stegen ud, dækkes med alu-folie og hviler i ca. 20 minutter. Stegen er derefter lettere at skære for, og der går mindre kødsaft til spilde.

Indstillingsskema stegning (for en ovn som har en volume på 57 liter)

Indstillingsskema stegning
Stegning   Temp. °C i ovnen
  RibbePicture / Billede Temp. °C
i kødet
Tid min.
pr. kg kød
Traditionel ovn Varmluft Intervalgrill
Oksekød    
Roastbeef 2 65 90 125 125 125
Culotte, bruning 3 65 10 ialt 225 200 200
Culotte, viderestegning - - 50-60 160 150 150
Oksesteg, gammeldags 2 70-75 90-120 180 160 160
Kalvekød    
Filet 3 65 50-60 180 160 160
Lammekød    
Kølle/bov/ryg 3 65 50-60 180 160 160
Svinekød    
Flæskesteg/ribbensteg* 3 70 60 200 175 175
Flæskesteg, langtidsstegning* 3 70 90 160 150 150
Skinke 2 70-75 90 160 150 150
Fjerkræ    
Kylling, parteret 3 - 45 200 175 175
And* 2 - 55-60 160 150 150
And, langtidsstegning* 2 - 5 timer 130 - -
Kalkun, helstegt, farseret 1-2 - 50 160 150 150
Kalkunbryst 3 62 60 200 175 175

*) Efterbruning ved 250°C i ca. 10-15 minutter.

Indstillingsskemaet er vejledende. Se også afsnittet "Råd og tips ved brug af ovn".

Optøning

Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)

Ovn: Varmluft (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Varmluft er velegnet til optøning af frosne produkter. Ved optøning af kød, fisk, glasseret eller fyldt bagværk skal temperaturknappen stå på 0. Ved optøning af færdigretter skal temperaturknappen stå på 200°C.

Ovnristen og bagepladerne kan anbringes i flere ribberPicture / Billede, hvis der er meget, der skal tøs op. Det er ikke muligt at angive tid, da den varierer efter madens mængde og type, samt hvis den er varmere end -18°C, men prøv at stikke i maden.

Grillning

Ovn: Grillning (varmeafgivelse)

Ovn: Grillning (varmeafgivelse)
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Stil funktionsknappen på "grill" og termostatknappen på 275°C. Hvis der ønskes en mere skånsom grillning, kan termostatknappen sættes på en lavere temperatur.

Tør dét, der skal grilles, af med køkkenrulle. Hvis det er fugtigt, vil det blive kogt i stedet for grillet. Lad grillen varme op i 5 minutter inden dét, der skal grilles, sættes i ovnen.

Læg dét, der skal grilles, på ovnristen, og placér ovnristen på den ribbePicture / Billede, der er anbefalet i indstillingsskemaet grillning.

Beklæd bradepanden med alu-folie og placér den under ovnristen. Bradepanden opsamler fedtstænk m.m., det letter rengøringen.

Ovnlågen skal være lukket under grillningen.

Hold øje med grillningen.

For lang grilltid giver tør, kedelig og i værste fald brændt mad.

Vend det der skal grilles mindst én gang under grillningen.

Grilltiden er afhængig af størrelsen, fedtmarmoreringen, mængden og temperaturen på dét, der skal grilles.

Fisk og lyst kød (fjerkræ, kalv og svin) får ikke farve lige så let som mørkt kød (okse og vildt). Grillolie eller Grillolie 2 og grillkrydderier giver bedre farve, men øger risikoen for at kødet brankes. Grillresultatet bliver bedst hvis dét, der skal grilles, ikke kommer direkte fra køleskabet.

Indstillingsskema grillning (for en ovn som har en volume på 57 liter)

Indstillingsskema grillning
Grillning   Grilltid i min.
  RibbePicture / Billede* Temp. °C
i ovnen
1. side 2. side
Svinekotelet 3-4 275 7-9 4-6
Lammekotelet 3-4 275 7-10 5-6
T-bone steak (2-4 cm) 2-3 275 7-10 6-8
Kylling, parteret 2-3 275 20-25 15-20
Grillpølser 3-4 275 3-4 1-2
Revelsben (forkogte 20 min.) 2-3 250 15-20 15-20
Fisk (skiver af torsk eller laks) 3 275 10 5
Ristning af toastbrød 3-4 275 2-3 1-2

*) Man kan opnå en mere skånsom grillning ved at placere maden en ribbePicture / Billede længere nede i ovnen.
Grilltiden bliver lidt længere.

Indstillingsskemaet er vejledende. Se også afsnittet "Råd og tips ved brug af ovn".

Råd og tips ved brug af ovn

Tips:

Udluftningsstilling

Hver gang ovnen har været brugt, skal ovnen sættes i udluftningsstilling, det vil sige, at ovnlågen skal stå på klem. Hvis ovnen ikke bliver sat i udluftningsstilling, er der risiko for, at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.

Ovnlågen skal stå i denne stilling, til ovnen er kølet af.

Magasinskuffen

Et komfur kan være forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen.

En magasinskuffe er beregnet til opbevaring af ovntilbehøret.

En magasinskuffe må ikke anvendes til opbevaring af madvarer i længere tid, da fugt fra madvarer kan forårsage rust i og omkring en magasinskuffe.

Ovnens rengøring og vedligeholdelse af...

Warning / AdvarselTippesikringen virker kun, når komfuret er skubbet på plads, og (låse-) skruen med tilhørende møtrik er monteret. Vær opmærksom på dette, når komfuret flyttes ved rengøring bag komfuret. Af hygiejniske og sikkerhedsmæssige årsager skal gasbrændere eller (el-) kogeplader og ovnen holdes rene. Fedtpletter og spildt mad afgiver os ved opvarmning, og kan i værste tilfælde medføre brand.

Emaljerede flader

Den daglige rengøring af emaljerede flader foretages bedst med en hårdt opvredet klud. Ved kraftigere tilsmudsning anvendes en plastsvamp og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).

Brug aldrig "renslet", skuresvampe, metalsvampe, skurepulver, flydende skurecreme eller andre ridsende rengøringsmidler til rengøring af emaljerede flader.

Ovnventilen

Tag ovnventilen, som for eksempel kan være placeret bagerst på komfurets overplade, op og rengør den i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).

Ovnen

Tip / TipVed rengøring af ovnen kan det være en fordel at tage ovnlåge og ovnribberPicture / Billede af.

En el-ovns sider, loft og bagvæg kan for eksempel være udført i katalytisk emalje, som delvis rengør sig selv ved temperaturer over 200°C.

Efter tilberedning ved lav temperatur og med kraftige fedtstænk anbefales det, at ovnens renseprogram anvendes.

  1. Tænd for ovnen med funktionsknappen indstillet på "traditionel-ovn" og temperaturknappen på "R" (Renseprogram).
    Ovnlågen skal være lukket.
  2. Lad ovnen være tændt på denne indstilling i ca. 1½-2 timer. Sørg for god ventilation ved at tænde for emhætten eller åbne et vindue.
  3. Lad derefter ovnlågen stå åben i ca. 2 timer, og luft ud i køkkenet.

Warning / AdvarselHold børn på afstand af komfuret når renseprogrammet anvendes, da komfurets front bliver varmere end ved normal brug.

Hvis en el-ovns sider, loft og bagvæg for eksempel er udført i katalytisk emalje, som delvis rengør sig selv ved temperaturer over 200°C, skal overkog, fedtspild og kraftige fedtstænk altid fjernes inden renseprogrammet startes ved for eksempel at gennemføre følgende trin:

  1. Fjern så meget af genstridige pletter som muligt ved at skrabe med et træredskab.
  2. Smør ovnens sider, loft og bagvæg ind i en kraftig opløsning af håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) og varmt vand. Brug en svamp eller en blød børste. Skrub godt.
  3. Lad det sidde ca. 1 time.
  4. Start renseprogrammet.

Når renseprogrammet er færdigt, kan der ligge forkullet støv i bunden af ovnen. Dette er resterne af det afbrændte smuds. Det fjernes nemmest med en opvredet klud.

Tip / TipBrug ikke ovnrensemidler og skarpe genstande på katalytisk emalje.

En el-ovns ovnbund kan for eksempel være udført i glat og rengøringsvenlig emalje. Tør ovnbunden af hver gang ovnen har været brugt. Brug en opvredet klud, gerne tilsat lidt håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).

Ved kraftig tilsmudsning af en ovnbund udført i glat og rengøringsvenlig emalje anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:

  1. Løsn forsigtigt smudset med en træpalet.
  2. Fordel brun sæbe, gerne flydende, hen over ovnbunden med en svamp.
  3. Luk ovnlågen og tænd ovnen med funktionsknappen indstillet på "traditionel-ovn" og temperaturknappen på 100°C i 10 minutter.
  4. Vask ovnen med rent vand når den er afkølet. Det kan eventuelt være nødvendigt at "gå forsigtigt efter" med en hvid skuresvamp. Tør efter.

Til rensning af en ovnbund udført i glat og rengøringsvenlig emalje kan eventuelt også anvendes et ovnrensemiddel. Følg vejledningen for det pågældende middel.

En el-ovn kan være forsynet med en varmluftventilator, som kan blive tilsmudset af fedtstænk fra stegning. Kontroller ventilatoren hver fjerde måned og rengør den, hvis det er nødvendigt.

Warning / AdvarselSluk for hovedafbryderen til produktet, idet der ikke må være strøm til produktet, når varmluftventilatoren rengøres.

Fjern varmluftskærmen foran varmluftblæseren (varmluftventilatoren) og tag ventilatoren ud. Rengør ventilatoren i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Sænk aldrig apparatet eller ledning ned i vand eller anden væske.

Ovnlågen

Rengør de emaljerede dele på ovnlågen med en ren klud, varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).

Tag ovnlågen af komfuret for rengøring af lågeglas og læg ovnlågen på et sikkert underlag på et bord. Aftag indvendig, mellemste og udvendig lågeglas.

Warning / AdvarselHåndtér lågeglassene varsomt. Glassene er normalt hærdet, men tåler ikke stød og slag samt ridsende rengøringsmidler. Sådanne påvirkninger kan bevirke, at glassene springer øjeblikkeligt eller på et senere tidspunkt.

Rengør lågeglassene med en våd klud med håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Tør efter. Puds eventuelt lågeglassene med et vinduespudsemiddel.

Ved kraftig tilsmudsning af lågeglas anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:

  1. Læg en våd klud med håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) på lågeglasset i ½ time.
  2. Brug eventuelt en barberbladsskraber til at fjerne det opblødte snavs. Barberbladsskraberen må ikke anvendes på den side af det inderste lågeglas, hvorpå der er trykt indstillingsskema ( Indstillingsskema bagning ] - Indstillingsskema madlavning ] - [ Indstillingsskema stegning ] - Indstillingsskema grillning ] ).

Efter rengøring monteres lågeglas og ovnlåge i modsatte rækkefølge.

Warning / AdvarselOvnen må ikke anvendes før alle lågeglas er korrekt monteret.

Ovntilbehøret

Afmonter ribbernePicture / Billede fra ovnen. Vask ribberPicture / Billede og ovnrist af i hånden eller i opvaskemaskine. Ved kraftig tilsmudsning kan de lægges i blød, eller det anbefales eventuelt at bruge en stålsvamp og gnide godt. Efter rengøring monteres ribbernePicture / Billede igen i ovnen.

Bageplader og bradepande tøres af med bagepladeskraber og køkkenrulle efter brug. Ved kraftig tilsmudsning kan bageplader og bradepande vaskes af i hånden eller i opvaskemaskine.

Tip / TipBeklæd for eksempel bageplader med bagepapir ved bagning, det letter rengøringen.

Tip / TipBeklæd for eksempel bradepanden med alu-folie og placér den under ovnristen, så opsamler bradepanden fedtstænk m.m. ved stegning, det letter rengøringen.

Ovnpærer og ovnlampeglas

Warning / AdvarselSluk for hovedafbryderen til produktet, idet der ikke må være strøm til produktet, når ovnpærer udskiftes eller rengøres.

For udskiftning af en defekt ovnpære afmonteres ribbernePicture / Billede fra ovnen. Aftag ovnlampeglasset til den defekte ovnpære. Udskift den defekte ovnpære. Anvend kun originale reservedele, herunder pærer. Efter udskiftningen af den defekte ovnpære monteres ovnlampeglasset igen, derefter monteres ribbernePicture / Billede igen i ovnen.

For rengøring af ovnlampeglas afmonteres ribbernePicture / Billede fra ovnen. Aftag lampeglasset der skal rengøres.

Ved rengøring af ovnlampeglas anbefales det for eksempel at gennemføre følgende trin:

  1. Læg ovnlampeglasset, der skal rengøres, i blød i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).
  2. Skrub ovnlampeglasset, der skal rengøres, ren og tør efter.

Ovnlampeglasset, der blev rengjort, skal være helt tør, inden det monteres igen i ovnen.

Efter rengøringen af ovnlampeglasset monteres ovnlampeglasset igen, derefter monteres ribbernePicture / Billede igen i ovnen.

Ovntætningsliste

For rengøring af tætningslisten monteret mellem ovn og ovnlåge kan tætningslisten på nogle typer ovne aftages for rengøring. I disse tilfælde tages tætningslisten ud af ovnen. Rengør tætningslisten ved at trække en våd klud tilsat håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) hen over listen. Tør efter.

Tætningslisten skal være tør inden den igen sættes på, hvis den har været taget af. Sæt tætningslisten på igen ved at følge den modsatte fremgangsmåde som ved aftagningen, og sørg for at den følger parallelt med siderne i ovnen. Vær opmærksom på om tætningslistens samling skal placeres på en bestemt måde i ovnen, for eksempel øverst.

Kontrollamperne

Hvis et komfur er forsynet med kontrollamper af glimlampetypen, kontakt ved en eventuel fejl et af komfurets (ovnens) fabrikant autoriseret Service-center.

Warning / AdvarselArbejde udført af ukyndig kan føre til skader på personer og/eller ejendom, samt forringe apparatet.

Anvend kun originale reservedele.

Magasinskuffen

Hvis et komfur er forsynet med en magasinskuffe placeret under ovnen, er det nemmest at rengøre magasinskuffen, hvis den tages ud.

Rengør magasinskuffen med en klud, varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Tør magasinskuffen af. Magasinskuffen skal være tør inden den isættes igen, hvis den har været taget ud.

Før der tilkaldes service...

Praktiske råd

Problemer:
Afhjælpning:
Brød, boller og bløde kager bliver flade...
Brød, boller og bløde kager bliver for tørre...
Bagværk/madret bliver for mørkt eller bagt ujævnt...
Bagværk/madret bliver for lyst...
Katalytisk emalje bliver ikke ren...

Tekniske råd

Problemer:
Afhjælpning:
Komfuret/ovnen virker ikke...
Ovnen varmer ikke hurtigt nok...
Ovnlyset virker ikke...
Sikringerne springer hele tiden...

Opstår der problemer med apparatet findes der forslag til afhjælpning i afsnittet "Før der tilkaldes service".

Mikroovne:

Warning / AdvarselNedenstående oplysninger og tabeller er baseret på en mikrobølgeovn med el effekt på 1,5 kW, hvor mikrobølgeovnen har en volume på 18 liter (ovnrum H x B x D: 185 x 335 x 290), og hvor mikrobølgeovnens effekt varierer mellem 900 W og 90 W.

Mikroovn - set forfra

Mikroovn - set forfra
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

Mikroovn - set fra siden med åben ovndør

Mikroovn - set fra siden med åben ovndør
Picture / BilledeKlik for forstørrelse

En mikrobølgeovn er udstyret med et betjeningspanel, som oftest er placeret i en af ovnens sider.

En mikrobølgeovn bør altid som sikkerhedsudstyr have en børnesikring / sikkerhed mod start af tom ovn, som forhindrer, at ovnen kan startes, før der sættes noget i den, det vil sige, at når den automatiske sikringsfunktion er aktiveret, skal ovnlågen åbnes og lukkes, før ovnen kan startes.

En mikrobølgeovns tilbehør bør mindst bestå af:

En mikrobølgeovns ekstra tilbehør kan for eksempel bestå af:

Ved installationen af en mikrobølgeovn oprettes mikrobølgeovnen med vaterpas, som skiftesvis anbringes på overpladens kanter (forkant, sidekanter og bagkant), og mikrobølgeovnen justeres efter forskrifterne, således at overpladen er fuldstændig vandret.

Før en mikrobølgeovn tages i brug for første gang...

Ovnens anvendelse.

Warning / AdvarselDer skal altid være madvarer i ovnen, når den anvendes med mikrobølger alene eller eventuelt i kombination med grill, hvis mikrobølgeovnen har en sådan. I modsat fald kan ovnen beskadiges.

Tip / TipFor at indøve programmering af ovnen, kan man placere et glas med vand i ovnen. Vandet vil absorbere mikrobølgeeffekten, således at ovnen ikke bliver beskadiget.

Hver gang man anvender mikrobølgeovnen, skal både tilberedningstid og mikrobølgeeffekt indstilles.

Sådan virker mikrobølge

Overalt omkring os findes elektromagnetiske bølger, elektromagnetisk energi, som f.eks. dagslys og radiobølger. Et andet eksempel er de varmebølger (infrarøde stråler), som afgives fra elementerne i en almindelig el-ovn. Mikrobølger er af samme slags, men har en anden bølgelængde, mellem radiobølger og varmebølger. Mikrobølger er egnede til madlavning, fordi de med deres specielle bølgelængde ikke bare rammer overfladen, men også trænger ca. 2 cm ind. Længere bølger, f.eks. radiobølger, trænger lige igennem maden, mens kortere bølger, f.eks. infrarøde bølger, kun opvarmer overfladen (jævnfør grillning). Varmen opstår ved, at mikrobølgerne øger molekylernes bevægelse i den væske og det fedtstof, som levnedsmidlerne indeholder. Fra de opvarmede dele ledes varmen videre ind i maden. I mikrobølgeovnen findes en sender, som sender mikrobølgerne ud i ovnrummet. Da mikrobølgerne ikke kan trænge igennem metal, reflekteres de mod ovnvæggene og rammer maden fra alle sider - selv fra undersiden. Mikrobølgerne kan heller ikke trænge igennem den perforerede plade i ovnlågen.

Tid og effekt

Tiden afhænger af den konkrete mikroovn, da alle mikroovne er forskellige. Start altid med kortest mulig tid. Man kan altid give længere tid.

Valgt tilberedningstid indstilles, og mikrobølgeeffekten stilles til ønsket effekt.

Drejefod

Anvend altid drejefoden under glasdrejetallerkenen. Anvend aldrig andet køkkenudstyr end glasdrejetallerkenen på drejefoden.

Glas drejetallerken

Anvend glasdrejetallerkenen og drejefoden ved alle tilberedningsmetoder. Glasdrejetallerkenen opfanger dryppende saft og madpartikler, der ellers ville plette og snavse ovnen indvendig.

Låg

Det specielle mikrobølgeovns-låg, som er egnet til brug i en mikrobølgeovn, anvendes til at dække maden under opvarmning eller tilberedning, hvis det sker med mikrobølger alene.
Låget:

Rist til to portioner

Hvis der som ekstra tilbehør er anskaffet en rist til to portioner, skal denne rist kun anvendes, hvis to portioner skal opvarmes samtidig på to tallerkener. Sæt da en tallerken på den roterende glasdrejetallerken og placer risten og derefter den anden tallerken ovenpå.

Mikrobølgeeffekt

Hvorledes vælges mikrobølgeeffekten?

>750 watt (højeste effekt - Jet - Max. - For eksempel 900 watt)
  • Anvendes til hurtig opvarmning af klar suppe, kaffe, te og væskeholdige retter dvs. mad med stort vandindhold (mere end 400 g). Indeholder maden æg eller creme vælges en lavere effekt.
750 watt (fuld effekt)
650 watt (fuld effekt)
  • Anvendes ved tilberedning af retter, hvor man ikke kan komme til at røre.
500 watt (halv effekt)
  • Anvendes ved skånsom tilberedning af f.eks. proteinrige saucer, oste og æggeretter og færdigkogning af gryderetter.
350 watt (halv effekt)
  • Anvendes til færdigkogning af gryderetter eller til dampning af fisk.
160 watt (lav effekt - Optøning)
90 watt (lav effekt)
  • Anvendes til varmholdelse, til blødgøring af smør, ost og flødeis eller til kombinations tilberedning.
0 watt (ingen effekt)
  • Anvendes til indstilling af hviletid.

) Brug tilbage-knappen i din browser for at vende tilbage til denne side.

Effekten varierer ved, at mikrobølgerne slås til og fra i perioder med lange pauser imellem ved lav indstilling på skalaen og uden pauser ved højeste indstilling.

Anvend de forskellige effekttrin på samme måde, som når der bruges gasbrændere eller (el-) kogeplader. Brug fuld effekt, når noget skal bringes i kog, eller der varmes små portioner. Sæt effekten ned, når der viderekoges, eller hvis der tilberedes store mængder eller hele stykker kød.

Brug af stegetermometer

Warning / AdvarselBrug kun et specielt mikrobølgetermometer som er egnet til brug i en mikrobølgeovn.

Et specielt mikrobølgetermometer er nyttigt ved tilberedning af kød eller for at varme noget til en bestemt temperatur i mikroovne, der ikke er udstyret med en temperaturføler, og det erstatter et normalt stegetermometer (kødtermometer), som på grund af sit kviksølvindhold, henholdsvis metaldele, ikke kan bruges i en mikroovn. Et konventionelt stegetermometer (kødtermometer) må kun anvendes efter, at maden er tilberedt. Vær opmærksom på, at hele mikrobølgetermometeret er stukket ind i den tykkeste del af kødet, og at det ikke rammer ben eller fedt. En rigtig indertemperatur er vigtig for at en steg skal blive saftig og god. Man ved præcist, hvor meget kødet er stegt (kogt). Også velegnet ved opvarmning af babymad.

Indgreb i tilberedningen

Kontroller og efterse maden jævnligt. Det kan være nødvendigt at kontrollere forløbet af en tilberedning for at vende et produkt eller røre i en ret. Åben da blot ovnlågen, så ovnen stopper.

Åbnes ovnlågen under en normal tilberedning (indgreb i tilberedningen), kan tilberedningen fortsættes, uden at tid eller effekt ændres.

Når ovnlågen lukkes igen, genstartes tilberedningen med de oprindelige indstillinger.

Når tilberedningstiden er udløbet

Når tilberedningstiden er udløbet, lyder der et akustisk signal, og tilberedningsprocessen vil stoppe.

Optøning

En mikrobølgeovn er velegnet til optøning af frosne produkter.

En mikrobølgeovn kan anvendes til optøning af rå, forkogte eller halvkogte produkter samt brød. Den kan også anvendes til optøning af færdigretter.

Det er ikke muligt at angive tid, da den varierer efter madens mængde og type, samt hvis maden er varmere end -18°C, men prøv at stikke i maden.

Husk at hviletid altid forbedrer resultatet.

Små stykker aluminiumfolie kan anvendes til at beskytte f.eks. kyllingevinger, benstykker og fiskehaler, men husk, folien må ikke komme i berøring med ovnsiden. Det kan beskadige ovnen!

Valgt tilberedningstid indstilles, og mikrobølgeeffekten stilles til lav effekt (160 watt) til manuel optøning.

Til blødgøring af is eller smør vælges lav effekt (90 watt).

Kontroller og efterse maden jævnligt. Gennem erfaring vil man hurtigt lære, hvor meget forskellige produkter kræver.

Pas på, at optøningstiden ikke bliver for lang, og/eller at mikrobølgeeffekten ikke er for høj, når madvarer optøs, ellers kan man risikere, at madvarerne bliver delvist kogt.

Råd og tips ved brug af mikrobølgeovn

Tips:

Udluftningsstilling

Warning / AdvarselHvis der under tilberedningen er blevet dannet kondensvand i ovnrummet, tag straks glasdrejetallerkenen og drejefoden ud og aftør disse samt ovnbunden, ovnloftet og alle ovnsiderne plus indersiden af ovnlågen, for at undgå risiko for at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.

Hver gang mikroovnen har været brugt, skal mikroovnen sættes i udluftningsstilling, det vil sige, at ovnlågen skal stå på klem. Hvis mikroovnen ikke bliver sat i udluftningsstilling, er der risiko for, at fugt i ovnrummet kan forårsage rustdannelse.

Ovnlågen skal stå i denne stilling, til mikroovnen er kølet af.

Ovnens rengøring og vedligeholdelse af...

Warning / AdvarselSluk for stikkontakten til produktet og tag produktets stik ud af stikkontakten, idet der ikke må være strøm til produktet, når det vedligeholdes eller rengøres.

Emaljerede flader

Den daglige rengøring af emaljerede flader foretages bedst med en hårdt opvredet klud. Ved kraftigere tilsmudsning anvendes en plastsvamp og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel).

Brug aldrig "renslet", skuresvampe, metalsvampe, skurepulver, flydende skurecreme eller andre ridsende rengøringsmidler til rengøring af emaljerede flader.

Ovnen

En mikrobølgeovn kræver normalt ingen anden vedligeholdelse end normal rengøring. Rengør mikrobølgeovnen jævnligt.

Brug et håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel), varmt vand og en blød klud til de indvendige flader og dørens inder- og yderside samt dørkarmen.

Brug aldrig skuresvamp eller andet der kan ridse ovnrummets flader.

Tag regelmæssigt, og især efter overkogning eller spild, glasdrejetallerkenen og drejefoden ud og rengør ovnbunden. En mikrobølgeovn er beregnet til brug med glasdrejetallerkenen og drejefoden på plads, og den bør ikke anvendes uden.

Undgå at fedt eller andet sætter sig på dørkarmen eller rundt om døren. Det bør i givet fald fjernes umiddelbart.

Fastbrændte partikler kan eventuelt blødgøres ved at sætte en kop vand i mikrobølgeovnen og tænde for den i 2 - 3 minutter. Dampen blødgør spildet.

Uønsket lugt i mikrobølgeovnen kan reduceres ved at sætte en kop med vand og citronsaft i ovnen, og lade det koge nogle minutter.

Warning / AdvarselDørtætning og dørkarmen bør regelmæssigt kontrolleres for beskadigelse. Findes der en sådan beskadigelse, bør mikrobølgeovnen kontrolleres og eventuelt repareres af en service tekniker fra et af mikrobølgeovnens fabrikant autoriseret Service-center.

Tip / TipSlibende midler ødelægger betjeningspanel og mikrobølgeovnens flader. Brug en svamp med et håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel) eller et stykke køkkenrulle med en glasrens. Sprøjt aldrig direkte på mikrobølgeovnen, men sprøjt ud i papiret. Anvend kun en fugtig klud til udvendig rengøring, især til ventilationsgitrene.

Warning / AdvarselFjern aldrig nogen afskærmning fra mikrobølgeovnen. Fjernelse af nogen form for afskærmning, der beskytter imod udsættelse for mikrobølgeenergi er farligt.

Kontakt ved en eventuel fejl et af mikrobølgeovnens fabrikant autoriseret Service-center.

Warning / AdvarselArbejde udført af ukyndig kan føre til skader på personer og/eller ejendom, samt forringe apparatet.

Anvend kun originale reservedele.

Ovntilbehøret

Drejefod, glas drejetallerken, låg m.m. vaskes op i varmt vand og håndopvaskemiddel (mildt opvaskemiddel). Skyl efter og aftør tilbehøret. Tilbehøret kan også normalt vaskes op i opvaskemaskine.

Før der tilkaldes service...

Praktiske råd

Problemer:
Afhjælpning:
Madvarer bliver ikke varme nok...
Madvarer bliver for varme...
Madvarer bliver for tørre...
Madvarer er for længe om at blive tilberedt...
Madvarer, der skal optøs, bliver delvist kogt...

Tekniske råd

Problemer:
Afhjælpning:
Mikrobølgeovnen virker ikke...
Sikringerne springer hele tiden...

Opstår der problemer med apparatet findes der forslag til afhjælpning i afsnittet "Før der tilkaldes service".

 


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page