Lars i nissens hud

Does the Hobgoblin always look like a human? /
Ligner nissen altid et menneske?

The Hobgoblin's appearance /
Nissens udseende

The Hobgoblin can be a dog! /
Nissen kan være en hund!

Nissen så ikke altid menneskelig ud. Han kunne også have skikkelse af for eksempel en hund, en kalv eller en gås. Så i 1700-tals visen om tjenstekarlen Lars, der stjal og gav nissen skylden, kunne man godt have et billede, hvor nissen lignede en stor hund!

Da Danmarks sidste heks, Anne Palles fra Falster, blev forhørt i 1692, tilstod hun bl.a. at "Niels Goddreng" gik i hendes gård. Han havde skikkelse som en hest, et får eller en buk, og hjalp med driften! Tirsdag den 27. september 1692 startede sagen imod Anne Palles ved Falsters Nørre herredsting. Anne fortalte, at mens Anne boede på den gode gård i Øverdrup, gik Niels Goddreng (dvs. nissen) i gården. Han kunne have skikkelse af en hest, andre gange var han et får eller en buk, og gik og røgtede hestene. Henrettelsen foregik den 4. april 1693. Anne blev benådet, så hun blev halshugget, før hun blev brændt på bålet.

Som regel har man dog forestillet sig, at nissen lignede en lille, gammel mand og havde gråt tøj plus rød tophue. Ligesom bonden selv!

Why is a Hobgoblin called a Hobgoblin? / Hvorfor hedder nissen en nisse?
or choose return / eller vælg retur English / Dansk