DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Havresuppe

A bunch of blue grapes

Kategori:

Desserter (efterretter etcetera).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(1 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Komfur:

Havregryn sættes over i koldt vand i en gryde gerne med non-stick ("slip-let") belægning. Suppen piskes uafbrudt under opvarmningen og kogningen, indtil den er bragt i kog. Suppen koges under fortsat piskning ved svag varme i 3-4 minutter.

Efter kogning sies suppen, eller den mixes i en blender eller foodprocessor, til en glat og let suppe og hældes op i gryden igen. Suppen smages eventuelt til med saft, salt og sukker. Rør rundt i suppen.

Herefter gives suppen et opkog, og suppen er klar.

eller...
Mikroovn:

Bland havregryn og vand i en dyb tallerken eller i et højt, varmebestandigt glas eller krus og tilsæt eventuelt lidt salt. Sæt tallerkenen/glasset/kruset i mikroovnen i 2 minutter og 15 sekunder til 2 minutter og 45 sekunder på fuld effekt (750 watt) indtil suppen koger.

Suppen tages ud, og den kan eventuelt sies eller mixes i en blender eller foodprocessor til en glat og let suppe. Suppen smages eventuelt til med saft og eventuelt med sukker. Rør rundt i suppen.

Herefter kan suppen gives et opkog i mikroovnen i 1 minut til 1 minut og 30 sekunder på fuld effekt (750 watt). Suppen tages ud. Rør rundt og suppen er klar.

Servering:

Havresuppen kan serveres varm i en suppeterrin (en rund eller oval skål med låg hvori suppe serveres, og hvorfra der øses op) eller suppetallerken sammen med ristet franskbrød eller toastbrød eller med Mini Flutes som tilbehør. Suppen kan eventuelt serveres i et højt, varmebestandigt glas eller krus. Man kan evt. binde en serviet rundt om glasset for at holde på varmen.

Information:

En god drik i "forkølelsestider".

0,5 dl (valsede) havregryn = 20 g.

Korn: Botanisk set er korn frugterne hos forskellige medlemmer af græs-familien (Gramineae). Hvede, majs og ris er blandt de vigtigste kornsorter (cerealier) i verden. Frugtvæggen er de yderste lag af det afskallede korn. Der findes ca. 8000 kornarter, men det er kun nogle ganske få - mindre end et dusin, der bruges til madlavning. De fleste kerner er dækkede af en sej, tynd avne, der skal fjernes i forbindelse med høsten, før kornet er spiseligt. Disse kerner består af tre dele - yderst de beskyttende, fiberrige skaldele (klid), den rige olieholdige kim, som er forstadiet til den nye plante, og en protein- og stivelsesrig frøhvide der nærer planten. Ofte er det kun frøhviden der anvendes - f.eks. i almindeligt hvedemel. Korn, hvor skaldele og kim er fjernet, kaldes gryn. Når kornet høstes, er det ret udtørret og bliver ikke spiseligt igen, før det koges og opsuger væske på ny. Man koger som regel korn i vand, men man kan også bruge kød- eller hønsefond til middagsretter som pilaff og risotto. Korn der simrer i mælk bliver meget mere cremet. Denne metode bruges til f.eks. risengrød eller risengrød 2, havregrød og andre typer mælkegrød.

Forarbejdede korn: De fleste korn er svære at fordøje, medmindre de forarbejdes på en eller anden måde. I visse tilfælde er det nødvendigt at bearbejde dem, før man kan fjerne de seje avner, andre gange bearbejdes de for at forkorte kogetiden. Hele korn er mindst forarbejdede, hvis avnerne findes, fjernes de - ellers er kornet ubehandlet med alle smags- og næringsstoffer i behold. Hele korn kan i Danmark typisk købes i helsekost- og specialbutikker eller direkte hos mølleren - de anses for at være sundere end forarbejdede korn, og kogetiden er som regel længere. Knækkede korn er hele korn som skæres med stålklinger eller knuses mellem sten. Enkelte kornsorter, f.eks. bulgur, er hvede, der først koges og herefter knuses. Hvis kornene males finere fås diverse meltyper. Korn, befriet for kim og skaldele med kun frøhviden tilbage. kaldes polerede korn. Hvide polerede ris og polerede bygkorn er typiske eksempler. Valsede korn eller flager presses flade mellem valser - de har kortere kogetid og er lettere at fordøje. Af og til ristes eller dampes flagerne - det forkorter kogetiden yderligere. Flagerne indeholder ligeså mange næringsstoffer som de hele korn, hvis det er hele kornet der bruges. Opsvulmede korn - de sælges som regel som morgenmadsprodukter eller snacks - er fremstillet af hele korn, der koges, tørres og opvarmes under tryk til frøhviden udvider sig og bliver let og tør. I maltet korn omdannes stivelsen til sukker ved fermentering. Maltet korn, især byg og rug, bruges til øl- og spiritusfremstilling og til maltsirup, der laves af maltet byg eller en blanding af byg og majs.

Ordhistorie: havre; en kornsort med aks af spredte, hængende korn; latinsk navn Avena; fra havr+e; afledt af fællesgermansk afledning af den germanske grundform til oldislandsk hafr 'gedebuk'.

Ordhistorie: havregryn; havrekorn der er dampet, tørret, valset og ristet; kan spises uden tilberedning (f.eks. med mælk og sukker), koges til havregrød eller bruges i bagværk.

Ordhistorie: havresuppe; en suppe af havregryn der er kogt med vand, siet og evt. smagt til med frugtsaft og rosiner eller svesker.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page