DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Citrondrik

Lemon-Squash

A bunch of blue grapes

Kategori:

Drikke (kolde, varme, med og uden alkohol).

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(2 glas)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Børst citronskallen under rindende vand for at fjerne vokslaget.

Skær citronen i 4 dele, og fjern kernerne. Del eventuelt citronstykkerne i mindre dele.

Kom citronstykkerne, vand og sukker op i en blender. Eventuelt tilsættes to-tre isterninger. Blend ingredienserne til en tyndtflydende masse. Smag eventuelt til med lidt mere sukker. Kan eventuelt sies.

Servering:

Serveres frisk og kølig i et højt glas eller krus.

Information:

Drikkes kold.

Citrusfrugter er dækket af en tyk skal, hvor det yderste lag er blankt og farverigt, det inderste er tykt og hvidt. I den yderste del findes citrusolien og de fleste vitaminer. Næsten alle citrusfrugter er behandlet med mughæmmende kemikalier og med voks for at undgå udtørring. Citrusskallen, med sit indehold af aromatiske olier, bruges ofte sammen med saften for at give en ret fyldig velduft og smag. Den hvide inderskal er bitter (har en stærk, skarp smag).

Det mest anvendelige medlem af citrusfamilien er citronen. Den almindelige sure citron, der kan købes overalt, har relativt få kerner og den kan enten være lille med en blød, tynd skal - den køber man for saftens skyld - eller stor med en tyk ru skal - den er bedst, hvis det er skallen, man skal bruge. En god citron virker tung i forhold til sin størrelse, har en mærkbar duft, en ensartet farve og skallen må ikke være rynket. Det er nemmere at presse saften ud af en citron, hvis man først ruller den på bordet eller en anden hård overflade med håndfladen. En mellemstor citron giver 3-4 spsk. saft (ca. 0,5 dl).

Ordhistorie: citron; en rund, lidt aflang frugt med gul skal og gult frugtkød som smager surt; latinsk navn Citrus medica; tørrede skaller (citronskal) anvendes som krydderi i madretter og brød; citr+on; fra fransk citron 'citron'; afledt af latin citrus 'citrontræ, cedrattræ' + et forstørrelsesuffiks -on.

Ordhistorie: orange; (ældre, poetisk) frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin og citron = citrus; or+ange fra fransk orange 'appelsin'; omdannet efter or 'guld' (jævnfør øre 'mønt'), af ældre rekonstrueret form arange; fra spansk naranja; fra arabisk og persisk nãranz; fra oldindisk nãranja- som er afledt af nãr 'granatæble'; ordet betyder altså egentlig 'granatæblelignende (frugt)'.

Ordhistorie: citrus; frugt fra planter af citrusfamilien, f.eks. appelsin, citron eller grapefrugt = citrusfrugt, orange; citr+us fra latin citrus 'citrontræ, cedrattræ'.

Ordhistorie: squash; en drik af presset frugtsaft som fortyndes med vand; s+qua/sh: fra engelsk squash; afledt af verbum (udsagnsord) squash 'presse, knuse'; fra oldfransk esquasser; fra vulgærlatin exquassãre; fra ex 'ud' + quassãre 'ryste heftigt'; afledt af quatere 'ryste'.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page