Nikolaos

The great Nikolaos /
Den Store Nikolaos

The great matchless Saint Nicholas /
Den store, uforlignelige Sankt Nikolaj

Julemandens traditionshistoriske "stamfar" er den hellige Nicolaos, biskop af Myra (oldtidsby i Lykien, sydvestlige Lilleasien). Han skal være født i 270 i byen Patras (eller Pátrai havneby i Vest-Grækenland), af velhavende forældre. Som ny-født stod han op, med foldede hænder, da han fik sit første bad. Og som ganske spæd nægtede han at die mere end én gang på fastedage! Forældrenes velstand brugte han til velgørenhed. Ligesom Jesus kunne Nicolaos gå på vandet, og for eksempel frelse nødstedte søfolk. Nikolaos blev ikke martyr, men døde fredeligt i sin seng som en gammel mand. Dog først efter at have set himlen åbne sig!

Nicolaos blev begravet i Myra, og fra hans sarkofag flød "Nikolaosmannaen" en skønt duftende og undergørende olie.

I 1087 var gravfreden forbi. For nogle søfolk fra Bari i Syditalien stjal liget! I deres hjemby byggede man en flot kirke til de hellige tyvekoster; Basilica di san Nicola, som stadig besøges af pilgrimme.

Nikolaos var en af de mest populære helgener, og sådan var det også herhjemme, indtil reformationen i 1536. I Rusland var man endda så glad for ham, at man sagde "at hvis Vorherre dør, vælger vi Skt. Nikolaj til Gud istedet for..."

Saint Nicholas save 3 virgins / Skt. Nikolaj redder 3 jomfruer
or choose return / eller vælg retur English / Dansk