DK-Flag Erik Østergaard - The Christmas Page - FAQ Go to Home Page
Tree Bells Return
  
  
FAQ Bottom of This Page

Santa

  Julemandens FAQ

Julemandens FAQ / OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) Side

Spørgsmål:

Hvad er en Kravlenisse?

Svar:

En Kravlenisse er en nisse, der er trykt på et stykke karton og klippet ud, og som sættes op på vægge eller møbler som pynt til jul.

Spørgsmål:

Hvad er en Sprællenisse (Sprællemand)?

Svar:

En Sprællenisse (Sprællemand)Picture / Billede er en træ- eller papfigur, der spræller, når man trækker i en snor. Sprællenissen er normalt ophængt på et søm på væggen.

Spørgsmål:

Hvad er en Snekugle?

Svar:

En snekuglePicture / Billede er en gennemsigtig kugle, som regel lavet af glas, som omslutter en miniature scene af en slags, ofte sammen med en model af et landskab. Kuglen omslutter også vandet i kuglen; vandet tjener som det middel, hvorigennem "sneen" falder. Snekugler er udstyret med forskellige scener, der spænder fra de typiske ferie souvenirs til mere eklektiske samleobjekter omfattende julescener. For at aktivere sneen, rystes eller vendes kuglen for at piske de hvide partikler op. Kuglen anbringes derefter tilbage i sin position og flagerne falder langsomt ned gennem vandet. Snekugler har nogle gange en indbygget spilledåse, der spiller en sang. Nogle snekugler har endda et motiv rundt om den yderste sokkel til dekoration.

Spørgsmål:

Hvad er et Postkort eller Kort?

Svar:

Et postkort eller kortPicture / Billede er et lille erhvervsmæssigt trykt kort på karton oftest i rektangulær form, sædvanligvis med et billede på den ene side, hvortil der skal klistres et frimærke på til postforsendelse og normalt sendt uden konvolut.

Spørgsmål:

Hvad er et Julekort?

Svar:

Et julekortPicture / Billede er et trykt og ofte udsmykket kort (postkort) til postforsendelse ved jul for at give udtryk for gode ønsker.

Spørgsmål:

Hvad er en Julestrømpe eller Julesok?

Svar:

En julestrømpe eller julesokPicture / Billede er en strømpe eller strømpelignende taske, traditionelt hængt på en kaminhylde eller på juletræet af børn på juleaftensdag, til at holde julegaver, især dem der antages at blive bragt af julemanden.

Spørgsmål:

Hvad er et Juletræ?

Svar:

Et juletræPicture / Billede er et stedsegrønt træ pyntet til jul med pynt og lys, som et træ i en gård eller på en offentlig plads eller, mere almindeligt, en lille, undertiden kunstig stedsegrønt træ der fremvises i hjemmet.

Spørgsmål:

Hvad er en Krans?

Svar:

En krans (flertal kranse)Picture / Billede er noget snoet eller bøjet ind i en cirkulær form; et cirkulært bånd af blomster, blade eller noget dekorativ arbejde, til at pryde hovedet eller til et eller andet dekorativt formål, en blomsterkrans eller krans til at bære om hovedet.

Spørgsmål:

Hvad er en Adventskrans?

Svar:

En adventskransPicture / Billede er en krans, som bærer fire lys, hvoraf et af dem tændes hver søndag indtil søndagen før jul, dvs. første søndag i advent tændes et lys, anden søndag tændes både det første og et nyt lys og så fremdeles. På søndagen før jul er alle 4 lys tændt.

Spørgsmål:

Hvad er en Julekrans?

Svar:

En julekransPicture / Billede er en krans, som traditionelt hænges uden for på hoveddøren ved juletid til dekoration. Hænges også indendørs.

Spørgsmål:

Hvad er en Julekalender?

Svar:

En julekalender er en Almanak visende antal dage i december til jul, en kalender med 24 dage, der går fra den 1. til den 24. december, og hvor hver dag kan være markeret med et billede bag en lukket luge, eller muligvis med en lille indpakket gave.

Spørgsmål:

Hvad er Kristtjørn eller Kristtorn?

Svar:

Kristtjørn eller kristtorn (flertal kristtjørn eller kristtorn)Picture / Billede er 1. en af flere træer eller buske af slægten Ilex, som Ilex opaca (amerikansk kristtorn), Delaware statens træ, eller Ilex aquifolium (engelsk kristtorn), som har blanke tornet-tandede blade, små, hvidlige blomster og røde bær. 2. løv og bær, der anvendes til dekoration, især ved juletid.

Spørgsmål:

Hvad er Mistelten?

Svar:

MisteltenPicture / Billede er en europæisk stedsegrøn busk, som har gaffeldelte grene, gullige blomster og hvide bær, og som er en snylteplante på forskellige træer; latinsk navn Viscum album. Bruges bl.a. som en juledekoration, hvorunder man traditionelt kysser hinanden.

Spørgsmål:

Hvad er en Snemand?

Svar:

En snemand (flertal snemænd)Picture / Billede er en figur lignende en mand lavet ud af fast sne. En snemand er en menneskelignende figur bygget i sne. Snemænd bliver for det meste bygget af børn; imidlertid deltager voksne også nogle gange. I vestlige kulturer på den nordlige halvkugle betragtes snemænd af mange som et symbol på jul og vinter.

Spørgsmål:

Hvad er et Rensdyr?

Svar:

Et rensdyr (flertal rensdyr)Picture / Billede er enhver af adskillige store hjorte af slægten Rangifer fra nordlige og arktiske områder i Europa, Asien og Nordamerika, både hanner og hunner af hvilke begge har gevirer. Rensdyr foretager i store flokke udstrakte vandringer efter føde. Det europæiske rensdyr, Rangifer tarandus er 1,37 m (4,5 Engelske fod) høj ved skulderparti og har en længde på 1,68 m (5,5 Engelske fod). Sommerpelsen er brun, og vinterpelsen er lysegrå eller hvidlig. I Eurasien og i Grønland holdes rensdyret adskillige steder som husdyr.

Spørgsmål:

Hvad er en Kane?

Svar:

En kanePicture / Billede er en let vogn på meder (hver af de lange, klingelignende strimler af metal eller træ, hvorpå en slæde eller kane glider), som sædvanligvis er åben og i reglen hestetrukket, og som især bruges til transport af personer hen over sne eller is.

Spørgsmål:

Hvad er en Kanebjælde?

Svar:

En kanebjælde (flertal kanebjælder) eller bjælde (flertal bjælder)Picture / Billede er enhver af adskillige slags af små klokker fæstnet til en kane eller til seletøjet af det dyr som trækker kanen. De består af en lukket klokke med en kugle indeni og fremstilles af metal, for eksempel messing eller endog sølv. Kanebjælder bliver også fremstillet monteret på et håndtag til brug som et musikinstrument.

Spørgsmål:

Hvad er Nordpolen?

Svar:

NordpolenPicture / Billede er geografisk slutningen af jordens rotationsakse, der markerer det nordligste punkt på jorden.

Spørgsmål:

Hvad er en Sukkerstang?

Svar:

En sukkerstangPicture / Billede er et stykke slik, som ofte er formet som en stok og bolsjestribet. Fremstilles af sukker.

Dette var julemandens FAQ / OSS (Ofte Stillede Spørgsmål).


   Top of This Page
   Return
   Go to Home Page