DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Kartoffelkroketter og kartoffelrouletter

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres varm / Served hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog kartoflerne møre i vand uden salt i ca. 10-15 minutter.

Hæld vandet fra og sæt gryden over varmen uden låg. Damp derefter kartoflerne omhyggeligt til de er tørre. Ryst gryden af og til.

Tag gryden af varmen. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser, et solidt piskeris eller en purépresse.

Rør kartoffelmosen med sammenpisket helt æg og æggeblommer, smør, revet løg og krydderier.

Pisk mosen, indtil den er glat og klumpfri. Smør den ud i et halvdybt fad. Dæk fadet med folie og stil det køligt.

Når kartoffelmosfarsen er gennemkold skæres den i ca. 12 x 3 cm bjælker.

- til kroketter: Tril mosen med let melede hænder og form til små aflange pølser.

- til rouletter: Tril mosen med let melede hænder og form til kugler.

Hvis man kun anvender ét piskeris eller benytter én håndmikser (røremaskine) med påsatte piskeris til piskning af flere adskilte ingredienser, må piskeriset (ene) vaskes grundigt og tørres mellem hver piskning af de enkelte adskilte ingredienser.

Vend kroketterne/rouletterne i mel, derefter i sammenpisket æggehvide og sidst i rasp krydret med salt og evt. muskat.

Friturestegning:

Varm olie, palmin (fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture) eller ukrydret svinefedt op i en frituregryde eller i en stor gryde til det syder omkring den svovlfri ende af en tændstik (ca. 180°C).

Kog kroketterne/rouletterne i den varme olie, indtil de er lysebrune og sprøde.

Tag dem op med en hulskePicture / Billede ((oldnordisk hol = egentlig noget hult) ske med huller, beregnet til at tage grønsager og lignende op af en gryde med) af rustfrit stål og læg dem på fedtsugende papir.

Servering:

Kartoffelkroketter og kartoffelrouletter serveres rygende varme til stegt kød, kylling eller fiskeretter.

Information:

Ordhistorie: kartoffel; en hvidgul rodfrugt med en gulbrun skræl hvis plante har hvide blomster; spises kogt, stegt eller bagt; latinsk navn Solanum tuberosum; k/ar/toff+el; fra tysk Kartoffel; fra ældre tartoffel; fra ældre italiensk tartufolo; fra diminutiv af tartufo 'trøffel'; fra latin rekonstrueret form terrêtûberum egentlig 'jordknold'.

Ordhistorie: palmin; fedt udvundet af palmeolie; anvendes bl.a. til friture; palm+in; vist fra tysk Palmin; afledt af Palme (jævnfør palme).

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page