DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Lykkekager

Fortune cookies

A bunch of blue grapes

Kategori:

Kager og brød etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldMed alkohol / With alcohol

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(24 pers. [24 stk.])

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Ovn:

Fremstil 24 små stykker papir i strimler med profetier / tekst efter eget ønske. Se afsnittet "Ordhistorie" nedenfor og benyt eventuelt de efterfølgende 24 ordsprogs-citater.

Smut mandlerne, og formal (sønderdel ved malning (findeling; knuse noget i en kværn)) de ca. 50 g smuttede mandler til mel (mandelmel).

Børst appelsinskallen under rindende vand. Riv appelsinskallen fint.

Smelt og lad smørret afkøle.

Pisk æggehviderne helt stive. Vend (rør) forsigtigt flormelis og mandelmel (fint formalede (sønderdelt ved malning (findeling; knuse noget i en kværn)) mandler) i. Tilsæt afkølet, smeltet smør, fint reven appelsinskal og appelsinlikør (f.eks. Cointreau eller Grand Marnier).

Sæt med en teske små toppe dej på en bageplade med bagepapir. De skal placeres med stor afstand, da de flyder meget ud - kun fire eller seks kager på hver plade.

Kagerne bages midt i en forvarmet ovn ved 190°C i 6-8 minutter til de er gyldne.

Tag de færdige kager ud af ovnen, og mens de stadig er varme og bløde, fold dem hurtigt sammen om de små papirstrimler - en strimmel i hver kage.

De nybagte kager afkøles på en bagerist, da de skal være sprøde.

Gentag processen til al dejen er brugt og alle 24 kager er bagt.

Servering:

Kagerne anrettes i en skål, så den enkelte selv tilfældigt kan vælge en lykkekage. Kan serveres sammen med f.eks. kaffe.

Information:

Under bagning må man aldrig åbne ovnlågen før kagerne er stivnet og ved at få lidt farve.

Opbevares tørt ved stuetemperatur (20°-25°C) i en tætsluttende beholder så snart kagerne er kølet af.

Ordhistorie: lykkekage; fortune cookie / fortune cooky (amerikansk, madlavning); lille kage; en slags "pandekage" rullet sammen om eller tynd vaffel foldet flere gange om en strimmel tyndt papir, hvorpå der står trykt en spådom / profeti (forudsigelse om, hvad der vil ske i fremtiden) eller et motto (en kort sætning eller få ord, som udtrykker et ledende princip for en person, en bevægelse eller lignende) eller et ordsprog (en fast vending, som udtrykker en leveregel eller en erfaring, som man kan lære af, f.eks. som man reder, så ligger man eller brændt barn skyr ilden); serveres almindeligvis i kinesiske restauranter - ofte som dessert.

Her følger citeret 24 ordsprog, som eventuelt kan benyttes:

· Marker hele tabellen · Udskriv Markering · Klip ud Cut out / Udklip
Al begyndelse er svær Gale katte får revet skind
Blind høne finder også et korn Gjort gerning står ikke til at ændre
Den der ager med stude, kommer også med Godt begyndt er halvt fuldendt
Den der ler sidst, ler bedst Har man sagt A, må man også sige B
Den hund der gør, bider ikke Ingen rose uden torne
Det der er sparet, er fortjent Kommer tid, kommer råd
Det dyreste er ofte det billigste Man må krybe, før man kan gå
Det er bedre at være forklog end bagklog Man må tage skade for hjemgæld
Efter regn kommer solskin Selvgjort er velgjort
En god ven skal man ikke besøge for tit Skomager, bliv ved din læst
Enhver er dristig på sin boldgade Tiden læger alle sår
Forsigtighed er en borgmesterdyd År lærer mere end mange bøger

 

Ordhistorie: appelsinlikør; en likør; fremstillet på appelsiner f.eks. Cointreau (et fransk varemærke for en farveløs likør med appelsinsmag) eller Grand Marnier (en af Frankrigs fineste likører, fremstillet af Marnier-Lapostolle, Paris, grundlagt 1827).

Ordhistorie: likør; en stærk, sukkerholdig spiritus med 20-60% alkoholstyrke som fremstilles af ekstrakt af frugter eller krydderurter tilsat f.eks. cognac, rom eller whisky; lik+ør; fra fransk liqueur; fra latin liquor 'væske'; afledt af liquêre 'være flydende' (jævnfør adjektiv (tillægsord) likvid).

Ordhistorie: cognac eller konjak; en gyldenbrun brændevin fremstillet ved destillation af vin og lagret på egefad; produceres i Cognacdistriktet i Frankrig; afledt efter den franske by Cognac.

Ordhistorie: rom; spiritus der destilleres af rørsukker, og som indeholder op til 80% alkohol; fra engelsk rum, som vistnok er en forkortelse af ældre rumbullion 'oprør, røren rundt', der vistnok er beslægtet med fransk rebouillir 'genkoge, give et opkog'.

Ordhistorie: whisky; en klar, brun brændevin der fremstilles af forskellige slags korn; ordet staves whiskey i IrIand, USA og Canada; afledt fra engelsk whisky forkortelse af ældre whiskybae af gælisk uisgebeatha; afledt fra uisge 'vand' (beslægtet med vand) + beatha 'liv', beslægtet med græsk bíos 'liv' (jævnfør bio-); egentlig 'livsvand' (jævnfør akvavit).


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page