DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Husblas

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold eller varm / Served cold or hotAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(5-10 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Fremtag ønsket mængde husblas.

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 minutter og tryk den derefter omhyggeligt fri for vand.

Kolde og lune retter:

Læg husblassen i en gryde med lidt vand, saft eller suppe, der indgår i retten. Opvarm under omrøring, til husblassen er smeltet. Tilsættes herefter retten lidt efter lidt under omrøring. Må ikke koge.

eller...
Kogende retter:

Efter kogning tilsættes husblassen under omrøring.

Servering:

Husblas indgår som ingrediens - varm eller kold - og bruges f.eks. sammen med bærmousse 2 eller med geleovertræk.

Information:

Gelatine findes i to former. Det kan udvindes af ben og skind, eller det kan fremstilles industrielt. Ledknoglerne hos kalven er rige på gelatine og lader man dem simre i vand i op til otte timer, kommer der meget gelatine. Grisetæer, fiskeben og kyllingeskrog giver også en hel del.

Industrielt fremstillet gelatine kaldes husblas. Det fås som blade eller som pulver. Begge typer er næsten smagsløse og nemme at bruge.

Husblaspulver kan vejes eller måles med en ske. 1 tsk. husblaspulver stivner ca. som 1 blad husblas. 1 blad husblas vejer ca. 1½-2 g. 1 spsk. husblaspulver vejer 10 g. 1 tsk. husblaspulver vejer ca. 3 g.

Mængden af husblas afhænger af opskriften, og ved middagsretter må der tages hensyn til det gelatine, der allerede er til stede fra naturens hånd.

Det er også vigtigt at temperaturen er rigtig. Husblas bliver en fast gele ved 20°C.

Hvis 1 l klar væske, f.eks. frugtsaft, skal blive fast, kræves der 10 blade (17 g) husblas. Luftige, porøse masser behøver mindre, mens tunge cremede behøver mere.

Hvis der i en dessert kommes for lidt husblas, eller den tilsættes forkert, bliver desserten ikke stiv nok til at holde faconen, når den kommer ud af formen, og den vil flyde ud. Men hvis der kommes for meget husblas i en dessert for at være sikker på at få den stiv, bliver konsistensen ubehagelig tyk og gummiagtig. Den kan falde sammen, hvis der er for varmt. Er der for koldt, kan der dannes krystaller.

Opbevaring Husblas: Tørt, ved stuetemperatur (20-25°C), ikke sammen med stærkt lugtende varer. Posen lukkes tæt, når den har været åbnet.

Ordhistorie: husblas; tynde, gennemsigtige blade af gelatine som er opløselige i varmt vand og bruges til at stivne f.eks. gelé, sky eller creme. hus+blas fra nedertysk husenblase afledt af nedertysk husen 'stør' (beslægtet med hose, hus) + nedertysk blase 'blære'.

Ordhistorie: gelatine; et proteinholdigt stivelsesmiddel som bl.a. bruges i husholdningen i form af blade (husblas; gelatineplade) eller pulver (gelatinepulver); består af delvis nedbrudte limstoffer fra ben og bindevæv som efter opløsning i vand danner en geléagtig masse. gel/at+in/e fra italiensk gelatina 'sky, gelé, gelatine'; afledt af latin gelãtus 'frosset, stivnet' perfektum participium maskulinum af gelãre 'fryse (noget)'.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page