DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Fyldte brændte figner

Figenkonfekt

A bunch of blue grapes

Kategori:

Konfekt og slik etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldMed alkohol / With alcohol

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Tag fignerne op af lagen, tør dem eventuelt lidt af, og læg dem på en bageplade belagt med bagepapir og tør dem midt i en forvarmet ovn ved 50-100°C i ca. 45 minutter. Ovndøren skal stå åben, mens de tørres. Vend dem gerne en gang. De skal være så tørre, at man kan røre ved dem. Lad dem herefter blive kolde.

Rør eller ælt marcipanen blød med lidt spiritus, f.eks. portvin.

Skær et snit i bunden (modsat stilkenden) af hver figen. Pres fignerne åbne med fingrene og fyld marcipan i hullet på hver figen. Luk dem til igen og form hver figen lidt rund.

Påfør fignerne chokoladeovertræk ved at vende dem i mørk smeltet chokolade.

Når chokoladen er stiv pyntes evt. med hvid smeltet chokolade og/eller kandiserede violer.

Kan opbevares tørt ved stuetemperatur (20°-25°C) i en tætsluttende dåse eller koldt i køleskab (+5°C) i tætlukket plastpose i et par dage.

Servering:

Fyldte brændte figner kan serveres sammen med f.eks. kaffe.

Information:

Ordhistorie: figen; figenen (eller fignen), figener (eller figner), figenerne (eller fignerne); en pæreformet frugt af figentræet som spises frisk, syltet eller tørret; den tørrede figen er brun; et træ hvorpå der vokser figner, og som har store fligede blade; latinsk navn Ficus carica = figentræ; fig+en fra nedertysk vigen pluralis af vige; fra latin ficus 'figen; den danske form er eventuelt påvirket af former som agern (egetræets frugt), olden (fællesbetegnelse for frugten af bøg 'bog' og eg 'agern').

Ordhistorie: figentræ; træ af morbærfamilien, med pæreformet, kødet frugt, figen, der egentlig er en frugtstandssamfrugt, hvis største del udgøres af den opsvulmede, sukkerholdige stængel; bladene er håndlappede eller fligede med 5 afsnit; dyrkes i varme lande; stammer fra Middelhavsområdet, hvor den har været kulturplante allerede 700 før Kristus; latinsk navn Ficus carica.

Ordhistorie: brændte figner; Den danske betegnelse for en specialitet, der har sin oprindelse i Brasilien, hvor figner altid har været anvendt som en naturlig del af den daglige kost. Den opskrift, der ligger til grund for brændte figner, stammer fra Jundiai kommune, eller mere præcist fra den del, der kaldes "Vila Ramy". Her på gården "Cardias" boede en gammel kone fra Bahia,der arbejdede som kogekone. Hun tilberedte mange velsmagende retter for gårdens beboere og fremtryllede de skønneste desserter af de frugter, der voksede på gården, og her var det især de store kødfulde figner, der blev hendes speciale. Firmaet "CICA" i Brasilien fremstiller brændte figner efter den samme opskrift og benytter derfor også navnet "RAMY", som en garanti for produktets ægthed. Fremstillingsprocessen foregår stadig fuldstændigt manuelt. Efter en omhyggelig selektering tilberedes frugten over et tidsrum af 48 timer, hvor den nænsomt passerer igennem forskellige faser. Til slut anbringes frugten i en dåse klar til salg nøjagtigt som i den gamle opskrift. Brændte figner kan serveres, som de er, med lidt flødeskum eller cremefraiche. Forinden kan man lade dem trække i lidt cognac eller rom. De er også lækre som tilbehør til is.

Ordhistorie: cremefraiche; en syrnet fløde med et fedtindhold på 18% (tyktflydende konsistens) eller 38% (cremet konsistens). Konsistensen bliver lidt tykkere, jo "ældre" cremefraichen bliver; smager syrligt og spises som tilbehør til kager eller anvendes bl.a. i dressinger og sovse; cre/me+fraiche; fra fransk crème fraîche; fra crème 'fløde' + fraiche femininum af frais 'frisk'.

Ordhistorie: portvin; en gylden til dybrød hedvin fra byen Porto i Portugal; por/t+vin fra portugisisk vinho do Porto 'vin fra Porto (eller Oporto egentlig 'havnen')'.

Tips:


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page