DK-Flag Erik Østergaard - Opskrifter (på dansk) / Recipes (in Danish) Go to Home Page
 Symbol of Chef's cap / Kokkehat - symbol Return
  
  

Smuttede mandler

Afskallede mandler

A bunch of blue grapes

Kategori:

Tilbehør etcetera.

JokerWhat / Hvad: Vælg en tilfældig opskrift (på dansk) fra gruppe
    Joker: Random / Joker: Tilfaeldig

Serveres kold / Served coldAlkoholfri / Non-alcoholic

Picture Gallery / Billedgalleri


Tilberedning:

(4 pers.)

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

Smutte (afskalle) mandler:

Kogende vand:

Mandlerne skoldes i en varmebestandig skål, ved at kogende vand hældes over dem, så de er dækket og henstår i ca. 2-3 minutter, dryppes af og afkøles lidt. De afskalles ved, at en mandel klemmes mellem tommel- og pegefinger. Mandlen skulle gerne smutte ud af frøskallen. Hvis det ikke går så nemt, lægges mandlen tilbage i det varme vand i et minut mere.

Derefter afdryppes og tørres de omhyggeligt på et klæde.

eller...
Mikroovn:

Kom 100 g mandler i en varmebestandig skål og dæk dem med 150 ml vand. Varm på højeste effekt (750 watt) i ca. 2 minutter.

Hæld vandet fra og gnid hinden af med fingrene.

Derefter afdryppes og tørres de omhyggeligt på et klæde.

Servering:

De smuttede (afskallede) mandler indgår som ingrediens enten hele eller i flager, splitter, hakkede eller formalede og bruges f.eks. sammen med kartoffelkage.

Information:

Køb kun de nødder, der er mærket med en ikke overskredet holdbarhedsdato. Harske nødder er ødelæggende for et godt resultat.

Smuttede mandler, kan formales (sønderdel ved malning (findeling; knuse noget i en kværn)) til mel (mandelmel) og benyttes som ingrediens ved f.eks. bagning.

Holdbarhed og opbevaring Mandler: I lufttæt pakning. 6 måneder i køleskab og 1 år i fryseren.

Portioner Mandler: 1 kg mandler med skal giver 500 g afskallede mandler.

Problemer Mandler: Kan være tørre og smagsløse hvis de købes i flager, splitter, hakkede eller formalede.

Nødder er svære at definere rent botanisk. Faktisk er de frugter med en tør skal, men det er kun hasselnødder, kastanjer og agern (egetræets frugt), der lever op til denne snævre videnskabelige definition. Andre nødder er de spiselige sten, hvor frugtkødet er blevet fjernet (mandler, valnødder, kokosnødder og macadamianødder), nogle nødder er frø, f.eks. pinjekerner, og andre igen er bælgfrugter (jordnødder).

Ordhistorie: mandel; kernen fra frugten af mandeltræ som anvendes til f.eks. marcipan eller presses til mandelolie; latinsk navn Prunus amygdalus; middelhøjtysk mandel; oldfransk emandle; provencalsk amandola; latin amygdula; græsk amygdálê. Regnes i daglig tale med til gruppen af nødder.


E-mail Contact (Chef) / E-mail kontakt (Kok)   Return
   Go to Home Page

©1997 - 2012 Erik Østergaard, Copenhagen, Denmark.